vrijdag 24 januari 2014

het lot een zegen in vermomming


Share |



Het  lot  is de mens gegeven
een geschenk uit de bron
een mysterie dat niet is tegen te houden
zich steeds blijft ontvouwen

het leven schrijft met jou een verhaal

spannend adembenemend

met liefde geluk en tegenslagen

bladzijde voor bladzijde
woord voor woord
met een diepere zin
het  lot een wonder
een  zegen een vraag
waarvan geen een
het begin en einde kent


Lisa Smiles


Het antwoord op deze vraag heeft te maken met het wereldbeeld wat mensen hebben. Definitieve antwoorden zijn volgens mij niet mogelijk, maar het kan wel verhelderend werken om wat denkrichtingen aan te geven. Ik geloof dat er voor ieder mens maar één wereldbeeld het juiste is, en dat is dat wereldbeeld wat jou helpt de wereld te begrijpen (welk wereldbeeld dat ook is). Er zijn veel kaarten die op de een of andere manier iets zeggen over het lot, maar er zijn er drie die momenteel het meest aanspreken: het Rad van Fortuin, De Magiër en De Hogepriesteres.

Rad van Fortuin.

Je kunt als slachtoffer of winnaar onderworpen zijn aan het draaien van het Rad van Fortuin. Kenmerkend is dat wel dat je onderworpen bent, je draait niet, je wordt gedraaid. Dat kan goed nieuws zijn of slecht nieuws, faillissement of jackpot.

Zelf heb je daar niet veel over te vertellen.

De Magiër pikt het niet en grijpt in. Dit betekent dat je een opvatting hebt over wat wenselijk is, en wat niet. En wat je niet bevalt, daar verander je wat aan. Desnoods met magie.
De Hogepriesteres en de Magiër zijn in zekere zin tegenpolen van elkaar en ze denken anders. Het is niet mogelijk te zeggen wie van de twee er gelijk heeft, dat ligt gewoon aan de situatie en aan je eigen denkwijze. Het is kenmerkend voor de houding van de Hogepriesteres dat zijn in de gebeurtenissen een diepere zin ziet. Als er tegenslag is dan zal daar een reden voor zijn, zij grijpt niet in.

Wat bepaalt het lot eigenlijk?

De ideeën die een diepere zin aan het lot willen geven vallen uiteen in enkele groepen:

1. het lot als verdienste
2. het lot als leerschool
3. het lot ingebed in een kosmische samenhang

Deze 3 groepen hebben 1 ding gemeen: zij passen alledrie (maar vooral 1 en 2) bijzonder goed bij de reïncarnatiegedachte. Niet zo heel vreemd, want het idee van reïncarnatie heeft alles te maken met het lot.

De oorzaak voor wat je in dit leven meemaakt blijkt in een ver verleden te kunnen liggen, een verleden wat je je niet meer kunt herinneren, maar wat bepalend is voor je lot in dit leven. Ik heb de reïncarnatiegedachte even uitdrukkelijk willen noemen. Ten eerste omdat ik er zelf in geloof.

Ten tweede omdat de reïncarnatiegedachte vrij populair is. Veel mensen betrekken de reïncarnatiegedachte op de een of andere manier in hun denken over het lot.

Het lot als verdienste.

De gedachte is dat goed gedrag wordt beloond, in dit leven of in een volgend leven. Slecht gedrag wordt gestraft.

Vaak is dat duidelijk zichtbaar, als je een misdrijf pleegt kun je in de gevangenis belanden. Het verband tussen daad en gevolg is hier heel duidelijk. Het lot in de gevangenis is verdiend door het plegen van een misdrijf.


Het kan ook anders gaan. Bijvoorbeeld iemand die 7 jaar in de gevangenis heeft gezeten zonder dat hij een misdrijf heeft gepleegd. Wat hebben misdaad en straf hier met elkaar te maken? Hier zijn 2 standpunten te bedenken: hij heeft in dit leven (of in een vorig) een of andere ernstige fout gemaakt en daar moet hij nu voor boeten of hij heeft gewoon pech gehad.

Kennelijk hechten wij ons aan een concept van een rechtvaardig lot dat wij desnoods onze medemensen veroordelen terwijl we de beschuldiging niet eens kunnen invullen. Het al te strak koppelen van het lot aan straf/beloning heeft tot gevolg dat wij mensen die het goed hebben prijzen omdat zij in een vorig leven vast heel edel zijn geweest, terwijl mensen die eerder aanspraak zouden mogen maken op ons mededogen, nog als trap na te horen krijgen dat zij hun ellende wel in een vorig leven hebben verdiend.


Het lot als leerschool.

In de loop van ons leven ontwikkelen wij ons. Er is tijd nodig om volwassen te worden. En oudere mensen hebben vaak een grote levenswijsheid opgebouwd. Het is dan ook helemaal niet vreemd om het lot als leerschool te zien. Wij hebben een vrije wil en door onze keuzes beïnvloeden we de uitdagingen die we tegenkomen. We kunnen groeien als we er in slagen in onze problemen lessen te zien.

Het lot ingebed in een kosmische samenhang.

De problemen die wij in ons leven tegenkomen, kunnen op ons grote indruk maken, maar zijn zij belangrijk vanuit het perspectief van de kosmos?

Wij zien het grotere meestal niet en dat kan betekenen dat we soms niet in de gaten hebben dat tegenslagen uiteindelijk gunstig uitpakken.

‘A blessing in disguise’ (een zegen in vermomming) zoals onze westerburen zeggen. Een baan verliezen kan een tragedie lijken, maar het kan ook betekenen dat je uiteindelijk een betere, leukere, bevredigender baan weer krijgt. Had je dan moeten proberen je ontslag tegen te houden?

Lisa Smiles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk bedankt voor uw reactie bijdrage ....want waar zou de wereld toch zijn zonder de schone taal van de muzen.... Gedichtendroom

back to top